Η αναζήτηση του παρελθόντος της ανατολικής Κρήτης ξεκινά από τη μικρή πόλη-λιμάνι της Ελούντας. Με καραβάκι περνάμε στη νησίδα- αρχαιολογικό χώρο της Σπιναλόγκα.
(Σύντομη αναφορά στη θέση και την ιστορία της Σπιναλόγκα) :
Στα βορειοδυτικά του νομού Λασιθίου εκτείνεται παράλληλα με τη στεριά η χερσόνησος Κολοκύθα σχηματίζοντας έναν ήρεμο κόλπο. Στη βόρεια είσοδο του κόλπου βρίσκεται μια νησίδα, προστάτης του κόλπου και του φυσικού λιμανιού που σχηματίζεται στο εσωτερικό αυτού. Αρχαίο ονόματα της νησίδας : Καλυδωνία. Κατά την περίοδο της Ενετοκρατίας στην Κρήτη (13ος -17ος αι) η νησίδα θα ονομαστεί, από τους ενετούς θα ονομαστεί Σπιναλόγκα και θα οχυρωθεί. Μετά την κατάκτηση της Σπιναλόγκα από τους Τούρκους, 1715 και μέχρι τα αρχές του 20ου αιώνα, συγκεντρώθηκε εδώ ένας μεγάλος αριθμός κατοίκων, κυρίως έμποροι και ναυτικοί.
Το 1903, η Κρητική Πολιτεία αποφάσισε τη λειτουργία λεπροκομείου στη νησίδα, γεγονός που ανάγκασε τις υπάρχουσες οικογένειες της νησίδας να την εγκαταλείψουν προκειμένου να εγκατασταθούν οι νέοι κάτοικοι.
Η εκδρομή συνεχίζεται με την επιστροφή μας στο λιμανάκι της Ελούντας, όπου μπορούμε να περπατήσουμε παράλληλα με τη θάλασσα εντοπίζοντας τα υποθαλάσσια πια κατάλοιπα της αρχαίας και ακμαίας πόλης Ολούς.
(Σύντομη αναφορά στην ιστορία και την σπουδαιότητα της αρχαίας πόλης Ολούς ):
Κατά τους ιστορικούς χρόνους αναπτύχθηκε στον κόλπο η πόλη-κράτος Ολούς. Κατά την ελληνιστική περίοδο (4ος -1ο αιώνα) η πόλη διέθετε οργανωμένο λιμάνι και εμπόριο, ναό και δικό της νόμισμα. Η προστασία της εξασφαλιζόταν από βορρά με την οχυρωμένη νησίδα της Κυδωνίας, ενώ γύρω από την πόλη υπήρχαν οχυρωματικά έργα. Η πόλη γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη και πλούτο κατά τη Ρωμαϊκή (αρχή στο 1ο αι. π.Χ) και κατά την Παλαιοχριστιανική περίοδο. Η παρακμή και σταδιακή εγκατάλειψη της πόλη έγινε με την εμφάνιση των Αράβων στη Μεσόγειο (μέσα 7ου αι. μ.Χ) και τον ερχομό τους στην Κρήτη (8ο αι. μ.Χ). έτσι από τον 8ο αι. και μέχρι το 13ο αι (κατάληψη της Κρήτης από τους ενετούς) το λιμάνι της πόλης χρησιμοποιήθηκε περιστασιακά και η περιοχή παρακμάζει και μένει στην αφάνεια.
Το απόγευμα πια λίγα χιλιόμετρα μακριά από την Ελούντα, στην πόλη του Αγίου Νικολάου μπορούμε να απολαύσουμε τον απογευματινό μας καφέ με θέα την όμορφη λίμνη.
Ο Άγιος Νικόλαος, πρωτεύουσα του νομού Λασιθίου, είναι μια κοσμική πόλη. Το μικρό της λιμάνι, και η μικρή, φυσική λίμνη στολίζουν και ομορφαίνουν το σύγχρονο κέντρο της πόλης που ζωντανεύει, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, από ντόπιους και επισκέπτες.
Like it? Share it!
Ο αρχαιολογικός χώρος της Κνωσσού αποτελεί κατάλοιπο του προϊστορικού πολιτισμού...
Μια από τις ομορφότερες πόλεις της Ελλάδας, βρίσκεται στη βορειοδυτική...
Σε μικρή πλατεία της πόλης βρίσκουμε ένα σύμπλεγμα τριών εκκλησιών...
Στο οροπέδιο Λασιθίου είναι κτισμένη η μονή Παναγίας Κεράς Καρδιώτισσας....
Συμπληρώστε την ακόλουθη φόρμα και θα σας ενημερώσουμε άμεσα για την διαθεσιμότητα και το κόστος της ξενάγησης.