Σε μικρή πλατεία της πόλης βρίσκουμε ένα σύμπλεγμα τριών εκκλησιών διαφορετικών αιώνων.
Άγιος Μηνάς
Η μικρή και παλιότερη εκκλησία του Αγίου Μηνά χτίστηκε to 1735. Αρχικά είχε ένα κλίτος ενώ στα μέσα του 18ου αιώνα προστέθηκε ένα δέυτερο κλίτος, την ίδια περίοδο καθιερώθηκε ως μητροπολιτικός ναός της Αρχιεπισκοπής Κρήτης.
Στις 25 μαρτίου 1862 θα μπεί ο θεμέλιος λίθος για την κατασκευή της νέας εκκλησίας του αγίου. Ολοκληρώθηκε με τη συμπβολή των χριστιών κατοίκων αλλα και τη βοήθεια τούρκων μεταξύ 1884-1888.
Αγία Αικατερίνη των Σιναϊτών
Βόρειο-ανατολικά του καθεδρικού ναού του Αγίου Μηνά ορθώνεται η εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης Σιναϊτών
Η εκκλησία είναι μετόχη του ομώνυμου μοναστηριού στο Σινά. Ιδρύθηκε γύρω στον 10ο αιώνα. Πρόκειται για μια βασιλική γοτθικού τύπου με επιρροές βενετικής αρχιτεκτονικής. Το 16ο αιώνα η εκκλησία εντασσόταν σε μοναστηριακό συγκρότημα, το οποίο λειτούργησε ως πνευματικό, πολιτιστικό και θρησκευτικό κέντρο.
Σήμερα στο κτήριο φιλοξενείται η συλλογή βυζαντινών εικόνων και κειμηλίων. Έργα της Κρητικής Αναγέννησης εκτίθονται ανάμεσά τους εικόνες του Δαμασκηνού και Άγγελου.
Συνεχίζουμε τον περίπατο στην πόλη φτάνοντας στο ιστορικό κέντρο του Ηρακλείου
Κρήνη Μοροζίνι (πλατεία Ελ. Βενιζέλου)
Μέχρι το 17ο αιώνα η πόλη της Candia)">Κάντιας υπέφερε από έλλειψη πηγών τρεχούμενου νερού. Μικρές κρήνες, υπόγειες δεξαμενές με βρόχινο νερό τροφοδοτούσαν την πόλη. Η λύση δόθηκε από τον ενετό Μοροζίνι. Επρόκειτο για ένα μεγάλο υδραυλικό έργο που αποτελείτο από υδραγωγείο 15 χιλιομέτρων. Πηγές από το βουνό Γιούχτας τροφοδοτούσαν τώρα τη διψασμένη Candia)">Κάντια.
Άγιος Τίτος
Η αρχική εκκλησία χρονολογείται στο 10ο αιώνα, μετά την κατάκτηση της Κρήτης απ΄το βυζαντινό Νικηφόρο Φωκά. Επρόκειτο για μια τρίκλιτη βασιλίκη, η οποία καταστράφηκε δύο φορές, κατά το 14ο και 15ο αιώνα, λόγω σεισμού και φωτιάς. Η αποκατάστασή της γινόταν πάντοτε με βάση το αρχικό σ΄χεδιο.
Κατά την κατάληψη της πόλης από τους τούρκους, μέσα 17ου αιώνα, η εκκλησία μετατράπηκε σε τζαμί αφιερωμένο στον πορθητή βεζίρη Αλί Κιοπρουλή.
Με το μεγάλο σεισμό του 1856 το κτήριο θα καταστραφεί εκ νέου. Οι τούρκοι θα οικοδομήσουν νέο κτήριο, νεοκλασικού ρυθμού με εμφανή τα χαρακτηριστικά ενός τζαμιού. πρόκειται για το διασωζόμενο κτήριο. Μέχρι το 1925 θα λειτουργήσει ως τζαμί, ενώ έκτωτε λειτουργεί ως ορθόδοξη εκκλησία αφιερωμένη και πάλι στον προστάτη άγιο. Στο παρεκκλήσι της εκκλησίας φυλάσσεται η κάρα του αγίου.
Η περιήγηση στο χώρο και το χρόνο συνεχίζεται με την επίσκεψη του Ιστορικού Μουσείου Ηρακλείου που φιλοξενείται σε νεοκλασσική κατοικία.
Ως συνέχεια του αρχαιολογικού μουσείου τα εκθέματα χρονολογούνται από τους πρώτους βυζαντινούς αιώνες, περνούν στη βενετική τέχνη (13ο-17ο αι.), συνεχίζουν με την οθωμανική τέχνη (17ο-18ο αι.) και καταλήγουν στην νεότερη εποχή της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα (1913) και το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.
Στην αίθουσα συλλογής βυζαντινών εικόνων εκτίθονται και οι δύο εικόνες του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου (El Greco) : "Η Βάφτιση του Χριστού" (1567) , "Η άποψη του όρους και της μονής Σινά" (1570).
Στον τελευταίο όροφο του μουσείου βρίσκεται η συλλογή και το γραφείο του Νίκου Καζαντζάκη.
Like it? Share it!
Ο αρχαιολογικός χώρος της Κνωσσού αποτελεί κατάλοιπο του προϊστορικού πολιτισμού...
Μια από τις ομορφότερες πόλεις της Ελλάδας, βρίσκεται στη βορειοδυτική...
Στο οροπέδιο Λασιθίου είναι κτισμένη η μονή Παναγίας Κεράς Καρδιώτισσας....
Η αναζήτηση του παρελθόντος της ανατολικής Κρήτης ξεκινά από τη...
Συμπληρώστε την ακόλουθη φόρμα και θα σας ενημερώσουμε άμεσα για την διαθεσιμότητα και το κόστος της ξενάγησης.