Tο Kosmos Guide σας προτείνει μια ευρεία επιλογή εκδρομών στην Ελλάδα.
Καλεστε τώρα +30 6976468608

  Άργος: " Η αρχαιότερη πόλη της Ευρώπης"


Περιγραφή

Το Άργος έχει αναγνωριστεί ως η αρχαιότερη πόλη της Ευρώπης. Τα ευρήματα δηλώνουν κατοίκηση ήδη από την νεολιθική εποχή. Εικάζεται ότι κατά τη μεσοελλαδική περίοδο (1900π.Χ.) ήταν σημαντικότατο αστικό κέντρο, ίσως μαζί με τη Λέρνα. Η εικόνα αυτή προκύπτει από τις ισχυρές οχυρώσεις στην περιοχή του βουνού της Λάρισας. Επίσης ακμάζουσα ήταν η μυκηναϊκή περίοδος μέχρι το 1200 π.Χ. Χτισμένο στη θέση της αρχαίας πόλης, το Άργος έχει διατηρήσει την ίδια ονομασία εδώ και χιλιετίες αποτελώντας την αρχαιότερη πόλη της Ευρώπης που εξακολουθεί να κατοικείται. Είχε αποκτήσει τόση σημασία στην αρχαιότητα ώστε ο Όμηρος συχνά ονόμαζε “Αργείους” ή “Δαναούς” όλους τους Έλληνες, γεγονός που υποδήλωνε και την καταγωγή όλων σχεδόν των ελληνικών βασιλικών οίκων της εποχής.
Ιδρυτής της πόλης ήταν ο μυθικός ήρωας Ίναχος ενώ σημαντικό ρόλο έπαιξαν ο γιος του Φορωνέας και ο εγγονός του Άργος. Άλλη εκδοχή του ονόματος έιναι η ομόηχη προελληνική λέξη που σημαίνει “πεδιάδα”.
Σήμερα λόγω της θέσης του, έχει καταστεί το οικονομικό και εμπορικό κέντρο της εύφορης περιοχής.
Η κυριαρχία του Άργους:
Η έλευση των Δωριέων, 12ο-11ο αι., επέφερε την παρακμή του μυκηναϊκού πολιτισμού. Οι σκοτεινοί χρόνοι δεν κράτησαν πολύ στο Άργος καθώς τα στοιχεία της γεωμετρικής περιόδου φανερώνουν ένα ακμάζον κέντρο. Σταδιακά οι Αργείοι άρχισαν να εξαπλώνονται και η πόλη έφτασε στη μεγαλύτερη ακμή της κατά τους αρχαϊκούς χρόνους, όταν υπό τη βασιλεία του Φείδωνα (7ο π.Χ. αι) η κυριαρχία της πόλης επεκτάθηκε σε ολόκληρη την Αργολίδα, μετά τη συντριβή των αντίπαλων Τίρυνθας και Μυκηνών. Μετά το θάνατο του Φείδωνα η δύναμη της πόλης περιορίστηκε. Το Άργος έχασε την πρωτοκαθεδρία στην Πελοπόννησο αλλά εξακολούθησε και στην κλασσική εποχή να είναι ιδιαίτερα υπολογίσιμη δύναμη. Ως τμήμα της ρωμαϊκής επαρχίας της Αχαΐας η Αργολίδα έχασε την πολιτική της σημασία και οι πόλεις της παρήκμασαν. Τον 6ο αι. μ.Χ. άρχισε η ακμή του Ναυπλίου, το οποίο υποσκέλισε το Άργος.
Η Λάρισα
Η ακρόπολη του Άργους βρισκόταν στην κορυφή ενός λόφους ύψους 289μ., όπου σώζονται πελασγικά, ρωμαϊκά και μεσαιωνικά τείχη. Στην ακρόπολη λειτουργούσαν ναοί του Δία, της Αθηνάς, του Απόλλωνα, της Αθήνας και της Ήρας. Η μεσαιωνική οχύρωση εδράζεται πάνω στις παλαιότερες.
Η αρχαία αγορά: η δημιουργία της αρχαίας Αγοράς του Άργους ξεκίνησε τον 6ο αι. π.Χ. και ολοκληρώθηκε στα τέλη του 4ου αι. π.Χ. Βρισκόταν σε κεντρικό σημείο, όπου κατέληγαν οι δρόμοι από το Ηραίο, από την Κόρινθο και από την Τεγέα. Τα όρια της Αγοράς όριζαν στοές, ενώ υπήρχε επίσης το Βουλευτήριο του 5ου αι. π.Χ.
Θέατρο: Σε μικρή απόσταση από την Αγορά βρίσκεται λαξευμένο στις πλαγιές του λόφου της Λάρισας, τον 3ο αι. π.Χ., το θέατρο με χωρητικότητα 20.000 θεατών, που το κατέτασσε στα μεγαλύτερα της αρχαίας Ελλάδας. Στην πρώτη σειρά υπήρχαν μαρμάρινα εδώλια, που παρακάθονταν οι αξιωματούχοι. Το κοίλο διέθετε δύο διαζώματα και ήταν διαιρεμένο οριζόντια σε τρία τμήματα. Από την σκηνή του θεάτρου έχουν διασωθεί μόνο τα θεμέλια. Το θέατρο χρησιμοποιήθηκε ως χώρος τέλεσης αγώνων μουσικής και δράματος κατά τη διάρκεια των Νέμεων και των Ηραίων, ως χώρος σύγκλησης της Εκκλησίας του Δήμου των Αργείων, ενώ στην ρωμαϊκή εποχή φιλοξένησε και μονομαχίες.
Εκτός από κέντρο αγγειοπλαστικής το Άργος υπήρξε και μεγάλο κέντρο πλαστικής με τεράστια συμβολή στην αρχαία ελληνική τέχνη. Σπουδαίος εκπρόσωπος της λεγόμενης Αργείας τέχνης ήταν ο γλύπτης Πολύκλειτος έργο του οποίου είναι ο Διαδούμενος (Δήλο)
Άγιος Ιωάννης
Κατά τη διάρκεια της Επανάστασης πραγματοποιήθηκαν στην Αργολίδα τέσσερις εθνοσυνελεύσεις. Η Α΄ Εθνοσυνέλευση συγκλήθηκε στο Άργος, στις 30 Νοεμβρίου 1821, αλλά εξαιτίας των ενεργειών εναντίον των πολιορκούμενων στο Ναύπλιο Τούρκων αποφασίστηκε η μεταφορά της έδρας της στο χωριό Πιάδα, κοντά στην Αρχαία Επίδαυρο.

Ο λόφος Ασπίδος (Προφήτης Ηλίας)
Ο λόφος κατοικείται από την Νεολιθική εποχή ενώ κατά την μυκηναϊκή εποχή αποτελούσε ένα σημαντικό νεκροταφείο. Κατά τα ιστορικά χρόνια σχηματίστηκε οικισμός και ιδρύθηκαν δύο σημαντικά ιερά του Απόλλωνα Δειραδιώτη και της Αθηνάς Οξυδερκούς. Ο λόφος από την ελληνιστική εποχή είχε τοιχιστεί. Τον 6ο αι μ.Χ χτίστηκε Βασιλική με τρία κλίτη, η οποία ανακαινίστηκε κατά τον 10ο αι.
Σύμφωνα με αρχαίες αναφορές, σε κοντινή απόσταση με τον λόφο, υπήρχε το στάδιο της πόλης του Άργους, η ακριβής θέση δεν έχει ακόμη εντοπιστεί.

Με Ενδιαφερει!

Συμπληρώστε την ακόλουθη φόρμα και θα σας ενημερώσουμε άμεσα για την διαθεσιμότητα και το κόστος της ξενάγησης.


Τι θα δείτε

  • Εμπορικά μαγαζιά
  • καφέ
  • αρχαίο θέατρο
  • αρχαιολογικό χώρος αρχαίας αγοράς


Γλώσσες: Ελληνικά & Γαλλικά
Χρηστικές Πληροφορίες



Like it? Share it!



Ανακαλύπτοντας τον μινωικό πολιτισμό (Κνωσσός-Αρχαιολογικό Μουσείο)

Ανακαλύπτοντας τον μινωικό πολιτισμό (Κνωσσός-Αρχαιολογικό Μουσείο)

Ο αρχαιολογικός χώρος της Κνωσσού αποτελεί κατάλοιπο του προϊστορικού πολιτισμού...

Ανακαλύπτοντας τη μαγεία των Χανίων (παλιά πόλη- βενετικό λιμάνι- Ναυτικό μουσείο ή Αρχαιολογικό Μουσείο)

Ανακαλύπτοντας τη μαγεία των Χανίων (παλιά πόλη- βενετικό λιμάνι- Ναυτικό μουσείο ή Αρχαιολογικό Μουσείο)

Μια από τις ομορφότερες πόλεις της Ελλάδας, βρίσκεται στη βορειοδυτική...

Ανακαλύπτοντας το Ηράκλειο μέσα απ’τους αιώνες (γύρος πόλης με τα πόδια - Ιστορικό Μουσείο)

Ανακαλύπτοντας το Ηράκλειο μέσα απ’τους αιώνες (γύρος πόλης με τα πόδια - Ιστορικό Μουσείο)

Σε μικρή πλατεία της πόλης βρίσκουμε ένα σύμπλεγμα τριών εκκλησιών...

Εκκλησιαστικά και Πολιτιστικά μνημεία Λασιθίου

Εκκλησιαστικά και Πολιτιστικά μνημεία Λασιθίου

Στο οροπέδιο Λασιθίου είναι κτισμένη η μονή Παναγίας Κεράς Καρδιώτισσας....