Ναύπλιο


Περιγραφή

To Nαύπλιο βρίσκεται στον μυχό του Αργολικού κόλπου, σε απόσταση 147χλμ από την Αθήνα και είναι η πρωτεύουσα και διοικητικό κέντρο του νομού αλλά και τουριστικό θέρετρο.
Η περιοχή κατοικείται από τα τέλη περίπου της 3ης χιλιετίας π.Χ., η αρχαία Ναυπλία όμως παρέμενε για αιώνες στη σκιά του γειτονικού Άργους, από το οποίο κατακτήθηκε το 676π.Χ. και αποτέλεσε επίνειό του. Η ανάπτυξη της περιοχής άρχισε την εποχή της Βυζαντινής αυτοκρατορίας, η ανάπτυξη της πόλης συνεχίστηκε με πιο έντονους ρυθμούς κατά τη διάρκεια της φραγκοκρατίας. Οι Βενετοί (1388) ενίσχυσαν τις οχυρώσεις του, χτίζοντας το Μπούρτζι (νησίδα που δεσπόζει στην είσοδο του λιμανιού), το κάστρο των Τόρων (ανατολικά της Ακροναυπλίας) και το κάστρο του Παλαμηδίου. Κατά τη διάρκεια της κυριαρχίας τους πήρε την ονομασία Νάπολι ντι Ρομάνια. Μετά την απελευθέρωση από τους Οθωμανούς (1822) ορίστηκε έδρα της ελληνικής κυβέρνησης και παρέμεινε πρωτεύουσα της Ελλάδας έως το 1834.
Το Ναύπλιο έχει συνδεθεί με τον πρώτο κυβερνήτη της Ελλάδας, Ιωάννη Καποδίστρια, καθώς έξω από την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα, δολοφονήθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 1831. Το 1833 εγκαταστάθηκε στην πόλη ο βασιλιάς Όθωνας.
Περιήγηση στην πόλη:
Στην καρδία της παλιάς πόλης η πλατεία Συντάγματος ή κατά το παρελθόν “η πλατεία Πλατάνου” μιας και κάτω από την σκιά του αιωνόβιου πλατάνου συγκεντρώνονταν οι οπλαρχηγοί και σχεδίαζαν τον αγώνα της Επανάστασης. Δίπλα στην πλατεία δεσπόζει το Βουλευτικό.
Αρχαιολογικό μουσείο: στην κεντρική πλατεία της παλιάς πόλης, της πλατείας Συντάγματος. Το κτίριο του μουσείου χτίστηκε τον 17ο αι., κατά τη διάρκεια της ενετοκρατίας και προοριζόταν για σκευοθήκη του στόλου των Ενετών. Η συλλογή περιλαμβάνει ευρήματα της Αργολίδας από την παλαιολιθική εποχή έως τους ρωμαϊκούς χρόνους. Ευρήματα υπομυκηναϊκής περιόδου: εκτίθεται τάφος πολεμιστή, που ανακαλύφθηκε στην Τίρυνθα, πρωτογεωμετρικής, γεωμετρικής περιόδου: τριποδική βάση, αρχαϊκών και κλασικών χρόνων: πήλινα ειδώλια.
Παλαμήδι: Ο λόφος που δεσπόζει την πόλη οφείλει το όνομά του στον μυθολογικό ήρωα Παλαμήδη, γιο του Ναυπλίου. Εκεί υψώνεται το ενετικό φρούριο, δείγμα της οχυρωματικής του 16ου και 17ου αι. Κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης (Νοέμβριο 1822) κυριεύθηκε από τους Έλληνες. Μετά την απελευθέρωση το φρούριο μετατράπηκε σε φυλακή. Σήμερα αποτελεί ένα από τα τουριστικά αξιοθέατα της πόλης. Η ανάβαση στο φρούριο γίνεται είτε από τα 999 σκαλοπάτια είτε με αμαξωτό δρόμο.
Μπούρτζι: Στην είσοδο του λιμανιού δεσπόζει νησίδα των Αγίων Θεοδώρων, 450 μέτρα από τον μόλο, στην οποία οι Ενετοί έχτισαν μικρό κάστρο. Κατά την οθωμανική περίοδο ονομάστηκε Μπούρτζι (τούρκικα, μπουρτζ= κάστρο), όνομα το οποίο διατηρείται μέχρι και σήμερα. Οι Ενετοί έδεναν με αλυσίδα τον μόλο με το νησάκι γι’ αυτό και το λιμάνι ονομαζόταν Porto Cadena.

Με Ενδιαφερει!

Συμπληρώστε την ακόλουθη φόρμα και θα σας ενημερώσουμε άμεσα για την διαθεσιμότητα και το κόστος της ξενάγησης.


Τι θα δείτε

  • Ταβέρνες
  • μικρά σοκάκια
  • μαγαζάκια
  • καστρο


Γλώσσες: Ελληνικά & Γαλλικά
Χρηστικές Πληροφορίες



Like it? Share it!



Ανακαλύπτοντας τον μινωικό πολιτισμό (Κνωσσός-Αρχαιολογικό Μουσείο)

Ανακαλύπτοντας τον μινωικό πολιτισμό (Κνωσσός-Αρχαιολογικό Μουσείο)

Ο αρχαιολογικός χώρος της Κνωσσού αποτελεί κατάλοιπο του προϊστορικού πολιτισμού...

Ανακαλύπτοντας τη μαγεία των Χανίων (παλιά πόλη- βενετικό λιμάνι- Ναυτικό μουσείο ή Αρχαιολογικό Μουσείο)

Ανακαλύπτοντας τη μαγεία των Χανίων (παλιά πόλη- βενετικό λιμάνι- Ναυτικό μουσείο ή Αρχαιολογικό Μουσείο)

Μια από τις ομορφότερες πόλεις της Ελλάδας, βρίσκεται στη βορειοδυτική...

Ανακαλύπτοντας το Ηράκλειο μέσα απ’τους αιώνες (γύρος πόλης με τα πόδια - Ιστορικό Μουσείο)

Ανακαλύπτοντας το Ηράκλειο μέσα απ’τους αιώνες (γύρος πόλης με τα πόδια - Ιστορικό Μουσείο)

Σε μικρή πλατεία της πόλης βρίσκουμε ένα σύμπλεγμα τριών εκκλησιών...

Εκκλησιαστικά και Πολιτιστικά μνημεία Λασιθίου

Εκκλησιαστικά και Πολιτιστικά μνημεία Λασιθίου

Στο οροπέδιο Λασιθίου είναι κτισμένη η μονή Παναγίας Κεράς Καρδιώτισσας....