Tο Kosmos Guide σας προτείνει μια ευρεία επιλογή εκδρομών στην Ελλάδα.
Καλεστε τώρα +30 6976468608

  Αργολίδα: "Η γη των μύθων και της ιστορίας"


Περιγραφή

Η Αργολίδα έχει να επιδείξει πλούσια ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά καθώς και μεγάλη ποικιλία μαγευτικών τοπίων. Μια αλληλοδιαδοχή από βοσκοτόπια, ελαιώνες, δάση, παρθένα βουνά, σπήλαια, δαντελωτές ακτές. Το έδαφος είναι κυρίως ορεινό και ημιορεινό με εξαίρεση την μεγάλη πεδιάδα του Άργους και μερικές παράκτιες πεδινές εκτάσεις. Το βορειότερο και ψηλότερο βουνό είναι ο Ολίγυρτος (1,935μ.) που δεσπόζει στο βορειοδυτικό τμήμα του αργολικού εδάφους. Άλλα βουνά είναι από βορρά προς νότο, τα όρη Λύρκειο (1.755μ.), Αρτεμίσιο (1.771 μ.) Κτένιας (1.634μ.) και Παρθένιο (1.215μ.) τα οποία εισχωρούν στο αρκαδικό έδαφος. Στα σύνορα με την Κορινθία υπάρχει μια σειρά βουνών, ο Φαρμακάς (1.616μ.), το Μεγαλοβούνι (1.273μ.) ανάμεσα στο οποίο και στο Τρίκορφο Κορινθίας σχηματίζεται το ιστορικό στενό των Δερβενακίων.
Ο Φαρμακάς είναι βουνό κατάφυτο από έλατα, η ονομασία του αποδίδεται στα πολυάριθμα φαρμακευτικά βότανα που φύονται στις πλαγιές του. Το καθαυτό αργολικό βουνό είναι το Αραχναίο (1.199μ.).
το καρστικό έδαφος της περιοχής ευνοεί τη δημιουργία σπηλαίων, όπως το Φράγχθι κοντά στην Ερμιόνη, και υπόγειων δεξαμενών αναβλύζοντας σημαντικές ποσότητες νερού. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν και οι πηγές του ποταμού Ερασίνου και Λέρνας.

Παραλίες
Η Αργολίδα χαρακτηρίζεται από μεγάλο μήκος ακτών με πολλές και όμορφες παραλίες (230 χλμ ακτογραμμή). Κόλπος Ναυπλίου, όρμος Καραθώνας (μήκος παραλίας 1χλμ), ανατολικά του Ναυπλίου η Αρβανιτιά, μικρή απότομη παραλία με βότσαλα. Στη συνέχεια της ακτογραμμής προς ανατολικά ο κόλπος του Τολού, όρμος Βουρλιάς. Νοτιοανατολικά εκτείνεται η χερσόνησος του Κρανιδίου, με το Πορτοχέλι, την Κόστα, τον όρμο του Κρανιδίου, είναι ένα φυσικό λιμάνι και αποτελεί δημοφιλές τουριστικό θέρετρο. Η Κόστα βρίσκεται απέναντι από τις Σπέτσες, με τις οποίες συνδέεται ακτοπλοϊκά.

Χείμαρροι και μύθοι
Ο μεγαλύτερος ποταμός της Αργολίδας, ο αρχαίος Ίναχος, πηγάζει από τα όρη Λύρκειο και Αρτεμίσιο και αφού διασχίσει την πεδιάδα του Άργους, εκβάλλει στον Αργολικό κόλπο. Πρόκειται για έναν χείμαρρο ο οποίος πλημμυρίζει τον χειμώνα, ενώ το καλοκαίρι ξηραίνεται. Η αρχαία ονομασία του οφείλεται στον μυθικό Ίναχο, γιο του Ωκεανού και της Τηθύος, που έγινε βασιλιάς του Άργους. Σύμφωνα με τη μυθολογία, μετά τον κατακλυσμό του Δευκαλίωνα, ο Ίναχος οδήγησε τους Αργείους από τα βουνά προς την πεδιάδα και τους εγκατέστησε εκεί, αφού συγκέντρωσε τα νερά σε μια κοίτη, τα νερά αυτά αποτέλεσαν τον ομώνυμο ποταμό.

Υγρότοποι
η Αργολίδα έχει να επιδείξει ορισμένους υγρότοπους ιδιαίτερης οικολογικής αξίας, οι οποίοι αποτελούν καταφύγιο για διάφορα είδη πτηνών.
Στην περιοχή της Ερμιονίδας συναντάμε τις παράκτιες λιμνοθάλασσες της Θερμησίας (10 χλμ από την Ερμιόνη).
Στον κόλπο του Τολού βρίσκονται δύο μικροί παράκτιοι υγρότοποι, ένας με γλυκό κι ένας με υφάλμυρο νερό.
Επίσης ο υφάλμυρος υγρότοπος στην περιοχή του Δρεπάνου, κοντά στο Τολό, διατηρεί οικολογική αξία ως σταθμός μεταναστευτικών πουλιών, παρότι έχει υποστεί σημαντικές καταστροφές.
Στον οικισμό Candia)">Κάντια βρίσκεται ένα μικρό παράκτιο έλος, το οποίο τροφοδοτείται από μια πηγή γλυκού νερού.
Ενώ η περιοχή της Ακροναυπλίας-Παλαμηδίου, ως σημαντικός βιότοπος, έχει ενταχθεί στο δίκτυο Νatura 2000

Με Ενδιαφερει!

Συμπληρώστε την ακόλουθη φόρμα και θα σας ενημερώσουμε άμεσα για την διαθεσιμότητα και το κόστος της ξενάγησης.


Τι θα δείτε


Γλώσσες: Ελληνικά & Γαλλικά
Χρηστικές ΠληροφορίεςLike it? Share it!Ανακαλύπτοντας τον μινωικό πολιτισμό (Κνωσσός-Αρχαιολογικό Μουσείο)

Ανακαλύπτοντας τον μινωικό πολιτισμό (Κνωσσός-Αρχαιολογικό Μουσείο)

Ο αρχαιολογικός χώρος της Κνωσσού αποτελεί κατάλοιπο του προϊστορικού πολιτισμού...

Ανακαλύπτοντας τη μαγεία των Χανίων (παλιά πόλη- βενετικό λιμάνι- Ναυτικό μουσείο ή Αρχαιολογικό Μουσείο)

Ανακαλύπτοντας τη μαγεία των Χανίων (παλιά πόλη- βενετικό λιμάνι- Ναυτικό μουσείο ή Αρχαιολογικό Μουσείο)

Μια από τις ομορφότερες πόλεις της Ελλάδας, βρίσκεται στη βορειοδυτική...

Ανακαλύπτοντας το Ηράκλειο μέσα απ’τους αιώνες (γύρος πόλης με τα πόδια - Ιστορικό Μουσείο)

Ανακαλύπτοντας το Ηράκλειο μέσα απ’τους αιώνες (γύρος πόλης με τα πόδια - Ιστορικό Μουσείο)

Σε μικρή πλατεία της πόλης βρίσκουμε ένα σύμπλεγμα τριών εκκλησιών...

Εκκλησιαστικά και Πολιτιστικά μνημεία Λασιθίου

Εκκλησιαστικά και Πολιτιστικά μνημεία Λασιθίου

Στο οροπέδιο Λασιθίου είναι κτισμένη η μονή Παναγίας Κεράς Καρδιώτισσας....