Δήλος
Τα νησιά Μύκονος και Δήλος βρίσκονται σε πολύ μικρή απόσταση, σχεδόν είκοσι λεπτά με το καραβάκι, στο πέρασμα όμως ακολούθησαν των αιώνων αντίστροφες πορείες. Όταν άρχισαν να σωπάζουν οι φωνές στη Δήλο ενισχύθηκαν και φούντωσαν στην Μύκονο.
Το νησί του θεού Απόλλωνα, του θεού του ήλιο. Το νησί που έμελλε γίνει “ιερό” και να συγκεντρώσει γύρω ένα πλέγμα νησιών που σχημάτιζαν κύκλο, για τον λόγο αυτό ονομάστηκαν “Κυκλάδες”. Το νησί δεχόταν χιλιάδες πιστούς κάθε χρόνο και πέραν του θρησκευτικού του ρόλου άρχισε να παίζει σημαντικότατο ρόλο εμπορικό. Μάλιστα στα χρόνια των Ρωμαίων έγινε το πρώτο λιμάνι στην ιστορία χωρίς δασμούς, ο πρώτος, ιστορικά, οικονομικός παράδεισος για κάθε επιχειρηματία. Επιχειρηματίες, έμποροι, χρηματιστές και πλούσιοι από όλον τον τότε γνωστό κόσμο επέλεγαν να ανοίξουν την επιχείρησή τους ή να χτίσουν το σπίτι τους στο νησί της Δήλου. Έλληνες, Ιταλοί, Αιγύπτιοι, Ισραηλίτες, Σύριοι έζησαν και έδρασαν στο νησί, φέρνοντας μαζί τους όχι μόνο τις καθημερινές τους συνήθειες αλλά και τις θρησκείες τους . Το αποτέλεσμα ήταν το ιερό νησί των Ελλήνων να αποδεχτεί την εισροή ξένων θρησκειών και να χτιστούν αλλόθρησκοι ναοί, μάλιστα στη Δήλο χτίστηκε η πρώτη συναγωγή εκτός Ισραήλ.
Το νησί γνώρισε δύο μεγάλες καταστροφές το 88 και 69 π.Χ. έκτοτε η Δήλος δεν ανέκαμψε αλλά συνέχισε να κατοικείται, όμως σιγά-σιγά άρχισε να γνωρίζει άνθιση το κοντινό της νησί, η Μύκονος.
Οι ανασκαφές στο νησί ξεκίνησαν τον 19ο αι. από τη γαλλική αρχαιολογική σχολή.
Σήμερα το νησί είναι αναγνωρισμένο από την ΟΥΝΕΣΚΟ ως Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά.
Like it? Share it!
Ο αρχαιολογικός χώρος της Κνωσσού αποτελεί κατάλοιπο του προϊστορικού πολιτισμού...
Μια από τις ομορφότερες πόλεις της Ελλάδας, βρίσκεται στη βορειοδυτική...
Σε μικρή πλατεία της πόλης βρίσκουμε ένα σύμπλεγμα τριών εκκλησιών...
Στο οροπέδιο Λασιθίου είναι κτισμένη η μονή Παναγίας Κεράς Καρδιώτισσας....
Συμπληρώστε την ακόλουθη φόρμα και θα σας ενημερώσουμε άμεσα για την διαθεσιμότητα και το κόστος της ξενάγησης.