Μύκονος: "Το νησί του ανέμου"


Περιγραφή

Το “νησί του ανέμου” ή το “νησί της αμαρτίας”;
Η Μύκονος άρχισε να γνωρίζει τον τουρισμό ήδη από την δεκαετία του ‘50 και γρήγορα έγινε δεκτική στην “διαφορετικότητα” των πρώτων της επισκεπτών, που έβρισκαν ένα καταφύγιο για τις διακοπές τους άγνωστο τότε στο ευρύ κοινό.
Η Μύκονος υπήρξε κάποτε το νησί των “πειρατών”, τότε που η πειρατεία δεν ήταν “παράνομη” αλλά αποτελούσε μία απασχόληση, τότε που οι πειρατές λειτουργούσαν ως “Ρομπέν των δασών” της εποχής και μοίραζαν τη λεία τους στους άπορους, τότε που οι καπεταναίοι είχαν συνεργάζονταν με τους πειρατές. Αρχιτεκτονική απόδειξη των ανωτέρω; Η Μικρή Βενετία, τα καπετανόσπιτα με την πόρτα στη θάλασσα για να μπαίνουν άμεσα τα εμπορεύματα στο υπόγειο του σπιτιού, λόγω της παράνομης (;) διακίνησης αγαθών. Σήμερα η Μικρή Βενετία είναι μία από τις διασημότερες γειτονικές της Μυκόνου και βρίσκεται απέναντι από της επίσης διάσημη γωνιά των Ανεμόμυλων. Οι διάσημοι ανεμόμυλοι, που δεν ήταν οι μοναδικοί στο νησί, βρίσκονταν σε εγγύτητα με το λιμάνι για την γρήγορη μεταφορά και άλεση του σιταριού, το οποίο ερχόταν και από τη Ρωσία. Οι μυλωνάδες κρατούσαν το 10% για τα αλεστικά.
Η κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική είναι σήμα κατατεθέν του νησιού τα στενά, ασβεστωμένα σοκάκια. Τα μικρά, διώροφα σπίτια με τις λειασμένες γωνίες για να μην σφυρίζει ο άνεμος και για να περνούσαν πιο άνετα τα μουλάρια και με τις εξωτερικές σκάλες.
H περιήγηση μας στο νησί ξεκινά από το λιμάνι δίπλα στο Αρχαιολογικό Μουσείο, και συνεχίζουμε παράλληλα με τη θάλασσα στα δεξιά φτάνοντας μέχρι την πλατεία της Μαντούς Μαυρογένους. Από εκεί από ένα πολύ στενό δρομάκι στα αριστερά μπαίνουμε στα Ματογιάννια, τον πιο διάσημο δρόμο της πόλης αλλά συγχρόνως από τους πιο εμπορικούς και ακριβούς δρόμους της Ελλάδας. Σε λίγα μέτρα θα συναντήσουμε την εκκλησία της Αγίας Κυριακής. Συνεχίζοντας ο δρόμος κάνει ένα άνοιγμα και εκεί θα συναντήσουμε τα “τρία πηγάδια”. Όποιος έπινε νερό από τα “τρία πηγάδια” άφηνε την καρδιά του στο νησί. Συνεχίζουμε την πορεία μας κατηφορίζοντας προς την θάλασσα μέχρι να συναντήσουμε την μητρόπολη, τον ορθόδοξο ναό της Παναγίας, δίπλα στην καθολική εκκλησία. Λίγα μέτρα μετά θα βρεθούμε δίπλα στη θάλασσα και στον κόλπο της Αλευκάντρας με τους Κάτω Μύλους ενώ απέναντι βλέπουμε την Μικρή Βενετία.
Η Παραπορτιανή Το όνομά της οποίας προέρχεται από την εποχή κατασκευής της δίπλα στην πόρτα των μεσαιωνικών τειχών, τα οποία πλέον δεν υπάρχουν αλλά χάρης τις πρόσφατες ανασκαφές έχει εντοπιστεί ένα τμήμα τους. Πρόκειται για ένα σύμπλεγμα πέντε εκκλησιών, Άγιοι Ανάργυροι, Άγιος Ευστάθιος, Άγιος Σώζων, Αγία Αναστασία, Παναγία, τέσσερα εκκλησάκια στο επίπεδο του εδάφους και ένα από πάνω.

Με Ενδιαφερει!

Συμπληρώστε την ακόλουθη φόρμα και θα σας ενημερώσουμε άμεσα για την διαθεσιμότητα και το κόστος της ξενάγησης.


Τι θα δείτε

  • Το λιμάνι
  • την εκκλησία της Παραπορτιανής
  • την Μικρή Βενετία
  • τους ανεμόμυλοθς
  • την Αλευκάντρα
  • τα Ματογιάννια


Γλώσσες: Ελληνικά & Γαλλικά
Χρηστικές Πληροφορίες



Like it? Share it!



Ανακαλύπτοντας τον μινωικό πολιτισμό (Κνωσσός-Αρχαιολογικό Μουσείο)

Ανακαλύπτοντας τον μινωικό πολιτισμό (Κνωσσός-Αρχαιολογικό Μουσείο)

Ο αρχαιολογικός χώρος της Κνωσσού αποτελεί κατάλοιπο του προϊστορικού πολιτισμού...

Ανακαλύπτοντας τη μαγεία των Χανίων (παλιά πόλη- βενετικό λιμάνι- Ναυτικό μουσείο ή Αρχαιολογικό Μουσείο)

Ανακαλύπτοντας τη μαγεία των Χανίων (παλιά πόλη- βενετικό λιμάνι- Ναυτικό μουσείο ή Αρχαιολογικό Μουσείο)

Μια από τις ομορφότερες πόλεις της Ελλάδας, βρίσκεται στη βορειοδυτική...

Ανακαλύπτοντας το Ηράκλειο μέσα απ’τους αιώνες (γύρος πόλης με τα πόδια - Ιστορικό Μουσείο)

Ανακαλύπτοντας το Ηράκλειο μέσα απ’τους αιώνες (γύρος πόλης με τα πόδια - Ιστορικό Μουσείο)

Σε μικρή πλατεία της πόλης βρίσκουμε ένα σύμπλεγμα τριών εκκλησιών...

Εκκλησιαστικά και Πολιτιστικά μνημεία Λασιθίου

Εκκλησιαστικά και Πολιτιστικά μνημεία Λασιθίου

Στο οροπέδιο Λασιθίου είναι κτισμένη η μονή Παναγίας Κεράς Καρδιώτισσας....

Σχετικά

Kosmos Guide είναι το alter ego της Κωνσταντίνας Γαβρίλη. Αν και έχει σπουδάσει Γαλλική Φιλολογία, και έχει εργαστεί αρκετά χρόνια ως καθηγήτρια, τελικά την τράβηξε ο τουρισμός και από το 2011 εργάζεται ως επίσημη ξεναγός Ελλάδος.

Ανακαλύψτε

  • 31 Δεκεμβρίου - 1 Ιανουαρίου
Εορταστική υποδοχή του νέου χρόνου

Από τo φωτογραφικό album