Το φαράγγι της Ζάκρου ή φαράγγι των νεκρών βρίσκεται ΝΑ της Κρήτης σε απόσταση μίας ώρας από την πόλη της Σητείας.
Το όνομά του οφείλεται στα αρχαιολογικά ευρήματα ενταφιασμού που βρέθηκαν στις σπηλιές των τοιχωμάτων του ϕαρaγγιού. Κατά την μινωική, προϊστορική περίοδο, οι Mινωίτες χρησιμοποιούσαν τις σπηλιές του φαραγγιού προκειμένου να ενταφιάσουν τους νεκρούς τους.
Το μονοπάτι που διασχίζει το φαράγγι αποτελεί το τελευταίο τμήμα του Ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4, το οποίο ξεκινά από την Πορτογαλία, φτάνει ως την Ελλάδα, τη διασχίζει από Βορρά προς νότο, περνά στην Κρήτη, τη διασχίζει από Δύση προς Ανατολή και καταλήγει στην Κάτω Ζάκρο.
Πώς να φτάσετε:
Με λεωϕορείο που ϕεύγει από Σητεία προς Άνω Ζάκρο ή με αυτοκίνητο Ι.Χ.
Κατευθύνεστε νότια της Σητείας προς Ζάκρο (38 χλμ. Νότια).
Στο φαράγγι υπάρχουν δυο είσοδοι. Η πρώτη είσοδος βρίσκεται λίγο έξω από το χωριό Άνω Ζάκρος ενώ η δεύτερη είσοδος, η οποία είναι και η συνήθης για την αρχή της πεζοπορίας, βρίσκεται τέσσερα χιλιόμετρα έξω από το χωριό.
Η 2η είσοδος:
Βγαίνοντας από την Άνω Ζάκρο θα δείτε στο αριστερό σας χέρι ένα μικρό πλάτωμα του δρόμου όπου υπάρχει και στάση λεωφορείου. Αφήστε το αυτοκίνητό σας στο πλάτωμα και πάρτε το χωμάτινο, κατηφορικό δρομάκι που ξεκινά πριν την στάση λεωφορείου, στην αρχή του ανοίγματος. Περάστε για λίγα μέτρα δίπλα από ελαιώνες και όταν συναντήσετε μπροστά σας μία μικρή πόρτα από συρματόπλεγμα ανοίξτε την, περάσετε αλλά μην ξεχάσετε να την κλείσετε πίσω σας. Μετά την πόρτα το μονοπάτι γίνεται πολύ περισσότερο κατηφορικό, δεν είναι επικίνδυνο αρκεί λίγη προσοχή. Η κάθοδος διαρκεί δέκα λεπτά περίπου και οδηγεί στην κοίτη του χειμάρρου. Το χειμώνα τρέχει άφθονο νερό, το οποίο κυλά λίγο κατά την άνοιξη και στερεύει το καλοκαίρι. Αν τυχόν διασχίσετε το φαράγγι κατά τους μήνες της άνοιξης προσέξτε τις πέτρες καθώς γλιστρούν και καθώς κάποιες φορές χρειάζεται να πατήσετε πάνω σε αυτές. Μετά την κατηφορική διαδρομή και αφού φτάσετε στην κοίτη συνεχίστε το μονοπάτι δεξιά παράλληλα με την πορεία του νερού. Η βλάστηση μέσα στο ϕαράγγι αποτελείται από πικροδάφνες, θάμνους και επι το πλείστον χαμηλά δέντρα. Συνεπώς κατά τον περισσότερο χρόνο είστε εκτεθειμένοι τον ήλιο. Μέσα στο φαράγγι δεν έχει κρήνες με πόσιμο νερό, καλό είναι να έχετε προβλέψει. Η πορεία από το σημείο της κοίτης μπορεί να διαρκέσει μία έως μιάμιση ώρα. Όταν συναντήσετε μπροστά σας μια δεύτερη πόρτα από συρματόπλεγμα βρίσκεστε ήδη στην έξοδο του φαραγγιού αλλά όχι ακόμα στο τέλος της πεζοπορίας σας. Μετά την πόρτα, μην ξεχάσετε να την κλείσετε καθώς οι πόρτες προστατεύουν την διέλευση των ζώων, θα περπατήσετε πέντε λεπτά μέχρι να βρείτε τον τσιμεντένιο δρόμο στον οποίο θα στρίψετε αριστερά κατόπιν θα συνεχίσετε την πορεία σας για άλλα πέντε λεπτά. Θα περάσετε δίπλα από τον προϊστορικό, αρχαιολογικό χώρο του μινωικού παλατιού της Ζάκρου. Εάν φτάσετε εκεί αξίζει να το επισκεφθείτε. Είστε ήδη πολύ κοντά στη θάλασσα. Προσπερνώντας την είσοδο του αρχαιολογικού χώρου θα δείτε στα λίγα μέτρα μια αυτοσχέδια ταμπέλα "beach". Ακολουθείστε την πορεία περνώντας κάτω από μια όμορϕη κληματαριά. Θα βρεθείτε μπροστά στη θάλασσα. Λιγοστά καϕέ και ταβέρνες θα σας δώσουν την ευκαιρία να ξαποστάσετε, να δροσιστείτε και να απολαύσετε την κρητική κουζίνα.
Για την επιστροφή σας μπορείτε να πάρετε το αστικό λεωφορείο από Κάτω Ζάκρο.
Like it? Share it!
Ο αρχαιολογικός χώρος της Κνωσσού αποτελεί κατάλοιπο του προϊστορικού πολιτισμού...
Μια από τις ομορφότερες πόλεις της Ελλάδας, βρίσκεται στη βορειοδυτική...
Σε μικρή πλατεία της πόλης βρίσκουμε ένα σύμπλεγμα τριών εκκλησιών...
Στο οροπέδιο Λασιθίου είναι κτισμένη η μονή Παναγίας Κεράς Καρδιώτισσας....
Συμπληρώστε την ακόλουθη φόρμα και θα σας ενημερώσουμε άμεσα για την διαθεσιμότητα και το κόστος της ξενάγησης.